2021-11-25 09:13:31• hírek • erdelysport.hu

Egész oldalt szentelt a szatmári legendának a sportnapilap

Egy teljes oldalt szentelt a Szatmárnémetiben született, de a németországi Tuaberbishofsheimban élő Funkenhauser Zitának a Gazeta Sporturilor. A Románia egyetlen sportnapilapjában heti rendszerességgel megjelenő „Catalin Oprisan történetei” elnevezésű rovat érdekes, kivételes életúttal rendelkező sportolókat mutat be, a szerdai számban pedig a kétszeres olimpiai bajnok Funkenhauser Zita sztoriját elevenítette fel.

Funkenhauser Zita 1966-ban született Szatmárnémetiben, László és Éva gyerekeként sváb-magyar családban. A lap említést is tesz a későbbi kiváló tőröző sváb származásáról, mint ahogy arról is, hogy édesapja, lánya 12 éves korában elhagyta Romániát és Németországba disszidált. Csakhogy az idősebb Funkenhausen semmiképpen nem Loti, sokkal inkább Laci, a család pedig 1973-ban költözött vissza őseik hazájába, nem pedig 1978-ban…


Ennél nyilván sokkal érdekesebb, hogy a német vívás egyik fellegvárában, Tauberbishofsheimban telepednek le, ahol hamar felismerik: Zita egy igazi csiszolatlan gyémánt. Idővel be is kerül a nyugat-német válogatottba, olyannyira, hogy az 1984-es olimpiai döntőben a román tőrcsapattal találja szemben magát. Történelmi pillanat volt, mert akkor, ott, Los Angelesben négy (!) szatmári kiválóság vívott meg az arányért: a német oldalon ott volt ugye Zita, a román csapatban pedig Weber-Kosztó Mónika, Zsák-Moldovan Maricela és Orosz Rozália.


A németek nyertek, ugyanúgy, mint négy évvel később Szöulban, ahol Zita egyéniben bronzot, majd 1992-ben, Barcelonában ezüstöt nyer. Újabb négy évvel később kvalifikálta magát az atlantai olimpiára is – ám kiderült, hogy gyereket vár. Ikreket. Ő pedig az anyagságot választotta és a civil életet – azóta is fogorvosként dolgozik. Férje a szintén olimpiai bajnok tőröző Matthias Behr.


A cikk kiemeli, hogy Zita két lánya, Gréta és Leandra követte édesanyjuk példáját: tőrvívók és fogorvosok. Leandra többek között háromszoros német bajnok…


További izgalmas sporthírekért keresse fel az erdelysport.hu oldalt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: